Asigurari imobile
Asigurari Online
Asigurari de viata
Asigurari persoane
Asigurari auto RCA
Asigurari auto CASCO
Asigurari raspunderi civile
Asigurari imobile, locuinte, terenuri
Home > News > Asigurarea locuintei, obligatorie sau facultativa?

Asigurarea locuintei, obligatorie sau facultativa?

Incepand din 13 decembrie, cei care au o asigurare facultativa a locuintei nu mai sunt obligati sa incheie si asigurarea obligatorie. Aceasta modificare a legii este un motiv in plus pentru incheierea unei asigurari facultative.

In iulie 2010 a fost introdusa obligativitatea asigurarii tuturor locuintelor impotriva dezastrelor naturale, adica impotriva cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de pamant. Asta inseamna ca, pentru orice locuinta inca neasigurata impotriva acestor riscuri pana la 15 iulie 2011, primariile pot acorda amenzi intre 100 si 500 de lei.

Aceasta asigurare obligatorie a locuintelor a fost gandita ca o lege cu caracter social. Practic, atat locuintele din zone fara risc pentru unele calamitati naturale, cat si cele cu risc ridicat, vor plati asigurarea obligatorie special pentru a putea acoperi daunele provocate in zonele cu risc ridicat (spre exemplu acele zone predispuse inundatiilor). Trecand peste acest caracter social, credem ca inainte de a alege o asigurare a locuintei, e bine sa stii cat mai multe despre optiunile pe care le ai.

Care e pretul unei asigurari de locuinta?

In cazul asigurarii obligatorii, legea imparte locuintele in doua categorii. Pentru locuintele tip A (cele cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale tratate termic sau chimic) prima anuala este de 20 de euro, iar pentru locuintele tip B (cele cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau orice alte materiale netratate termic sau chimic), prima anuala este de 10 euro.

In cazul asigurarilor facultative, primele anuale variaza in functie de compania de asigurari si de suma asigurata.

Care e suma asigurata?

Pentru asigurarile obligatorii, suma asigurata e 10.000 de euro (pentru primele anuale de 10 euro), respectiv 20.000 de euro (pentru primele anuale de 20 de euro). Aceste sume asigurate sunt universal valabile, indiferent de valoarea reala a locuintei asigurate.

Sumele asigurate in cazul asigurarilor facultative difera de la caz la caz, in functie de valoarea locuintei, de riscurile acoperite, de companie si de alegerile asiguratului. Conform CSA (Casa de Supraveghere a Asigurarilor), din cele 8,3 milioane de locuinte din Romania, aproximativ un sfert sunt asigurate printr-o asigurare facultativa (in jur de 2 milioane). Dintre acestea, asiguratorii estimeaza ca jumatate sunt asigurate sub valoarea reala.

La ce companie poti incheia asigurarea?

De asigurarile obligatorii se ocupa membrii PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor naturale). Membrii acesteia sunt: Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC, Certasig, City şi Platinum. Daca doresti sa inchei o asigurare obligatorie a locuintei trebuie sa te adresezi unui reprezentant al uneia din aceste companii de asigurari.

Pe de alta parte, pentru o asigurare facultativa a locuintei te poti adresa oricarei companii care incheie asigurari de imobile.

Ce riscuri sunt acoperite?

Asigurarea obligatorie asigura doar riscurile de dezastre naturale (cutremur, inundatii si alunecari de teren), in limita a 10.000, respectiv 20.000 de euro.

Asigurarile facultative acopera toate daunele provocate de dezastre naturale, si sunt mult mai flexibile in ceea ce priveste celelalte riscuri acoperite. In functie de ce ai nevoie, asigurarea poate acoperi riscuri legate de incendii, furturi si talharii, inundatii ca urmare a defectiunii instalatiilor, furtuni, greve sau revolte, explozii, caderea aparatelor de zbor si altele. In plus, suma asigurata poate acoperi si valoarea bunurilor din locuinta, nu doar a locuintei in sine (spre exemplu, in cazul asigurarii impotriva furtului, a incediilor, s.a.m.d.)

In cazul in care, in ciuda tuturor avantajelor asigurarii facultative, decizi sa optezi pentru o asigurare obligatorie, iata alte cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii:

Asistatii sociali nu vor plati asigurarea obligatorie. Acestia reprezinta aproximativ 400.000 din totalul proprietarilor, iar in cazul lor primele de asigurare vor fi platite de administratii, din bugetele locale.

Nu poti asigura nicio locuinta aflata intr-o cladire cu bulina rosie decat dupa ce faci dovada reabilitatii acesteia. Acelasi lucru este valabil si pentru locuintele care au fost deja afectate de inundatii si alunecari de teren in anii precedenti. Acestea pot fi asigurate doar dupa ce au fost aduse la starea dinaintea dezastrului natural.

Surse:
Legea privind asigurarea obligatorie a locuintei
PAID
Ziarul Financiar5 comentarii la Asigurarea locuintei, obligatorie sau facultativa?

 1. Iancu Marin spune:

  Bineinteles ca asigurare facultativa. N-ati vazut ce s-a intamplat ieri la Bacau? A explodat un bloc din cauza acumularii de gaze. Si cica ar fi fost vina Primariei din Bacau, ca au facut niste lucrari fara sa se consulte cu cei de la gaze. Si cine le plateste daunele? Nimeni, ca niciunul n-avea locuinta asigurata. Doamne fereste!

 2. Marcu Adriana spune:

  Da, asigurarea facultativa iti da o acoperire mai mare, dar e si mult mai scumpa. Asa ca multi or sa opteze tot pentru cea obligatorie, numai ca sa scape de amenda. Nu stiu cat costa o asigurare facultatvia, dar imi inchipui ca e mult mai scumpa, nu?

 3. Zurich Broker spune:

  Intr-adevar, asigurarea facultativa poate fi mult mai scumpa decat cea obligatorie. Ca sa va faceti o idee, asigurarea facultativa a unei garsoniere poate ajunge si la cateva sute de euro, daca proprietarul alege sa se asigure impotriva tuturor riscurilor. Poate fi insa si mai ieftina, pentru o asigurare standard.

  Pe de alta parte, in cazul unui accident ca cel de la Bacau, o asigurare obligatorie, mai ieftina, iti garanteaza faptul ca nu vei primi inapoi valoarea casei.

  In ceea ce priveste pretul asigurarii facultative, acesta depinde de mai multi factori, incepand de la suprafata si locatie, pana la riscurile acoperite. De aceea puteti afla o suma exacta doar facand calculul pentru fiecare caz in parte (puteti face asta folosind calculatorul nostru online: http://www.asigurari-imobile.ro/comanda-asigurari-de-imobile/).

  Va multumim,
  Echipa Zurich Broker

 4. Dirvareanu Camelia spune:

  Buna ziua,
  Eu nu am incheiat, inca, nici un fel de asigurare pentru locuinta. Am o casa mare si consider ca asigurarea PAD nu este suficienta, nici din punct de vedere al valorii imobilului si nici in ceea ce priveste riscurile asigurate. Cum legea nou promulgata este destul de ambigua, in sensul ca s-a folosit verbul “si-a incheiat” si nu “isi incheie” o asigurare facultativa, va rog sa ma lamuriti daca pot incheia doar asigurare facultativa, cu toate riscurile si o valoare reala a sumei asigurate. Va multumesc. Camelia Dirvareanu – Craiova

 5. Zurich Broker spune:

  Buna ziua,

  Este adevarat, daca aveti o casa de o valoare mai mare de 20.000 de euro si doriti sa asigurati si alte riscuri decat dezastrele naturale, o asigurare facultativa completa este cea mai buna solutie.

  In ceea ce priveste asigurarea facultativa, daca o incheiati pana pe 15 iulie si acopera riscurile de dezastre naturale, nu va mai trebui sa incheiati si o asigurare obligatorie (si implicit nu veti primi nici amenda). In lege apare “si-a incheiat” si nu “isi incheie” tocmai pentru a sublinia faptul ca trebuie sa incheiati asigurarea pana la expirarea termenului.

  De asemenea, la expirarea perioadei asigurate de polita facultativa, nu va trebui sa incheiati o asigurare obligatorie. Veti putea sa continuati contractul cu aceeasi companie de asigurari, sau sa alegeti o alta asigurare facultativa.

  Va multumim,
  Echipa Zurich Broker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>